Förebygg fukt och mögelskador i din villa

 Fukt och mögelskador är mardrömmen för många villaägare. Fukt finns överallt, hösten är ett bra exempel med dimma och regn som knappt får chansen att torka upp. Men det blir oftast inte ett problem förrän väldigt mycket fukt hamnar på fel ställe och får ligga kvar där. Men det behöver inte bli en speciellt dyr historia om man vet hur man ska åtgärda eller förebygga det. Ett bra tips är en avfuktare som även är avsedd för utrymmet du vill få ner fuktigheten i.

Hur undviker man fuktproblem?

Skaffa kunskap och försök att se dig om i villans mest utsatta delar. Du kan själv kontrollera om du faktiskt har fuktproblem. Det är i huvudsak fyra utrymmen i en villa som blir mest utsatta. Det är tvättstugor, krypgrunder, källare och badrum. Hur kontrollerar man då fuktigheten enklast? Köp en fuktmätare eller en hygrometer som det också heter. Dom finns på vanliga byggvaruhus för några hundra kronor. Sätt in hygrometern i utrymmet du vill testa och kolla av resultatet. Visar fuktmätaren över 70% relativ luftfuktighet över en längre period, alltså ett par dygn, så är fuktbelastningen för hög.

Avfuktare är en bra lösning

Har man problem med fukten så ska det åtgärdas så snabbt som möjligt för att undvika dyra kostnader. Dom goda nyheterna är att det ofta kan vara betydligt lättare än vad man tror. I de flesta fall där fukten inte spridit sig och bildat stora skador så kan problemet åtgärdas med en avfuktare. En bra avfuktare kan få ner fuktigheten till normala nivåer endast på några timmar. Kopplar man in avfuktaren till en hygrostat så sköter den sig själv, den går igång om fuktigheten blir för hög och stänger sedan ner när fuktigheten ligger på en bra nivå. Vissa avfuktare har inbyggd hygrostat. Har man en avfuktare i tvättstugan så hjälper den även till att torka tvätten på ett mer skonsamt sätt än vad en torktumlare gör.

Vilken avfuktare ska man välja?

Det vanligaste misstaget folk gör när dom köper en avfuktare som är för svag för sitt ändamål. En bra avfuktare är energieffektiv och framförallt, anpassad för utrymmet den är tänkt att stå i. Köp gärna en avfuktare av en välkänd tillverkare och kolla vilka utrymmen den är avsedd för. En billigare avfuktare brukar i regel inte prestera tillräckligt bra och förbrukar oftast också mer energi.