Bastu hemma – så förverkligar du drömmen

En bastu är ett fantastisk tillskott till ett hus och kan absolut bli en verklighet om du verkligen vill. Men det gäller att titta noga på ett par saker, som ekonomin och utrymmet där hemma för att projektet ska få en god chans. Här bidrar vi med några användbara tips på vägen.

Inne eller ute?

Det första beslutet du måste ta är huruvida du ska bastun inne i huset eller bygga en separat byggnad på tomten. Du vet nog bäst själv vilka möjligheter du har hemma för dessa två typer. Men om du skulle kunna välja vilket som är det klokt att tänka på för- och nackdelarna med de båda och se om en av valen börjar väga tyngre.

Designa själv eller färdig byggsats?

Oavsett om du vill bygga en bastu i ett rum i huset eller en separat bastustuga på tomten har du nu ytterligare ett val som måste göras: om du ska designa bastun själv eller köpa en färdig byggsats och bara montera ihop den. Att designa själv kräver naturligtvis med tid och bör helst göras om du har erfarenhet som kan hjälpa dig eller åtminstone kan ta hjälp av någon som kan dessa saker. Men fördelen är ju att du kan få bastun skräddarsydd efter dina förutsättningar och behov.

Välja bastuaggregat och tillbehör

Bastuaggregatet är en mycket viktigt del av bastun och bör väljas med eftertanke. Till att börja med är det väldigt viktigt att du väljer ett som är anpassad storleken på bastun, men du har också att välja mellan ett vedeldat aggregat och ett elektriskt. Båda har sina fördelar och det beror också på vilken upplevelse du är ute efter. Det är dock värt att påpeka att ett elektriskt aggregat ofta är det bästa alternativet inne i huset då du behöver skorstensanslutning för ett vedeldat. Glöm sedan inte att köpa bra bastutillbehör för att du ska kunna använda bastun på bästa möjliga sätt.