Så inreder du matsalen

Matsalen är ett rum som bör ge känslan av elegans och kanske även lite lyx. Men i slutändan finns det inte många måsten i matsalen, bara saker som kan passa in. Här följer några snabba tips på hur du kan tänka när du inreder matsalen.

Bord och stolar

Bordet och stolarna är ju de centrala möblerna i matsalen och det du bör lägga mest fokus på. Man brukar ofta säga att det minst bör ha plats för tre stolar på varje långsida. Med en på varje kortsida får då åtta personer plats kring bordet. Om du dock investerar i ett bord som går att förlänga kan du lätt ordna två platser till i nödfall. Det kan ofta vara ett bättre alternativ än ett bord som har dessa platser i grund då det lätt kan kännas som det tar upp lite väl mycket plats till vardags.

Mattan

Lägg också ned lite eftertanke på den tillhörande mattan. Till att börja med bör den vara stor nog att stolarna står kvar på mattan även när man sitter i dem och inte bara när de är helt inskjutna. Vad gäller design och färg på mattan finns det inget riktigt rätt eller fel rent allmänt. Men du bör välja något som passar ihop med både bord och stolar samt rummets design i stort.

Detaljerna

Nu när de viktigaste delarna av matsalen är fixade gäller det att börja tänka på detaljerna. Här har du verkligen chansen att utforska lite mer. Har du exempelvis plats för ett snyggt skåp där du kan förvara vackra glas och fint porslin är det absolut ett bra alternativ. Du kan till och med skaffa något som en drinkvagn i snygg design och ha ståendes vid sidan av. Fixa gärna detaljerna allt eftersom så har du råd att spendera lite mer på riktigt eleganta objekt.