Fixa till barnens rum – leksaker och annat

Att få reda på att barnet har farliga leksaker i sitt rum kan vara en mardröm för föräldrar. Tyvärr finns det studier som typer på att så många som tre av fyra leksaker på marknaden kan vara farliga. Därför är det extra viktigt att som förälder vara noga med vad man köper till sina barn.

Mindre reglering utanför EU

Den tillverkning av leksaker som sker utanför Europa är inte lika reglerad som den inom unionen. De leksaker som tillverkas utanför EU säljs framförallt på sajter som Amazon, Wish och Aliexpress.

Många väljer idag att handla från de här sajterna eftersom priserna ofta är låga. Att priset är lågt innebär också att produkterna många gånger inte når upp till EU:s säkerhetskrav och en stor andel av dem är direkt farliga.

Handla säkra leksaker

Inom EU tillämpar vi CE-märkning som fungerar som en slags kvalitetsstämpel. För att ett företag ska kunna CE-märka sina produkter måste de vara säkra för barn att leka med. Säkerhetskraven på just leksaker är också extra höga inom EU.

När du ska skaffa något nytt till ditt barn är det alltså bra att kontrollera att leksaken har en CE-märkning. Då kan du nämligen vara trygg med att den är helt säker för ditt barn att leka med.