Vattenskador och ditt hus

En villa har många vattenledningar runt om i väggar och mark. Det är egentligen en riskkonstruktion men priset vi är villiga att betala för att få varmt och kallt vatten direkt ur kranar och i toaletterna. Många hem drabbas varje år av större eller mindre vattenskador. Vad skulle du göra och hur kan du förhindra det?

Säker Vatten

Det här är branschreglerna inom VVS och något som företaget certifierar sig inom. Fråga alltid om företaget är auktoriserat av Säker Vatten innan ni skriver på avtal, då är du som bäst skyddad mot läckor och fel. Om det skulle uppstå brister har du även bättre chans att få gehör från ditt försäkringsbolag.

Om läckan uppstår

Det är nog en mardröm för många som kommer hem från semestern och märker att det skett en läcka, något som har stått i flera dagar och sugits in i husets material. Det viktigaste att göra är att stänga av allt vatten så snabbt som möjligt och börja torka upp. Vid stora vattenskador kan du behöva ta in företag som kan suga upp vätskan. Vid mindre skador kan det räcka att hyra in en passande avfuktare i lite större modell. Du behöver också fotodokumentera och sedan kontakta ditt försäkringsbolag. De kan sedan guida dig vidare hur de vill att processen ska se ut.

Rätt prylar

Det är lätt att köpa billigt idag. VVS-artiklar för en tredjedel av normalt pris finns bara runt hörnet, men är det verkligen någonting att satsa på? Problemet uppstår när VVS-firman kommer och ska installera. Då kan det vara så att produkten kräver utländsk standard vilket gör att den inte passar. Eller så har den så dålig kvalité att firman inte ens vill installera den eftersom de har en viss garanti på sina arbeten. Om produkten inte är Säker Vatten-godkänd kan det också vara svårare att få hjälp av försäkringsbolaget. Innan du köper en blandare eller duschset, kolla upp vilket RSK-nummer som produkten har. Om den inte har ett sådant nummer, är den säkerligen utländsk och svår att installera på ett korrekt och säkert sätt.